wireless.uzice.net - Uzice bez zice

UPUTSTVO: INSTALACIJA LIKSYS WCF12 COMPACT FLASH
KARTICE ZA POCKETPC

Vrlo zgodna alatka za razne vrste merenja na wireless opsezima je kombinacija PDA i wireless kartice. To je zgodna kombinacija jer zauzima malo prostora i lako je sa njima manipulisati i u nezgodnim situacijama kao to su krovovi, i visoki stubovi gde je uvek prostor skučen.

Kod nas je prilično teško naći bilo kakve bežične kartice za PDA, a PDA sa ugrađenim karticama popravilu ne odgovaraju svrsi jer nemaju mogućnost priključenja spoljne antene.

Linkszs WCF-12 wireless compact flash adapterSticajem okolnosti, ja sam nabavio Linksys WCF12 compact flash wireless karticu, koju mi je prijatelj preradio tako što je ugradio kabal sa RP-SMA konektorom i veoma sam zadovoljan koliko je to praktično za merenja. Kartica podržava IEEE 802.11b i ima ugradjen Prism čipset tako da je merenje sa njom lako i pouzdano.

Muke sa drajverima

Problem sa većinom ovakvih kartica za Pocket PC su originalni, fabrički drajveri koji ne odgovaraju nameni. S obzirom da se radi o PocketPC vrlo je teško naći odgovarajuce rešenje, ali se pojavio Perfect Prism drajver koji je Windows Mobile 2003 verzija Intersil Prism drajvera.

Drajver možete preuzeti sa sajta autora http://prism.tjtech.org/ a za svaku slučaj smo ga stavili i na naš sajt. Postoje dve verzije: sam drajver (237kB) i drajver sa alatkom za podešavanje (511 kB) .

Pored moje kartice ovaj drajver je istestiran i sa SMC 2642W i Zonet ZCF1100, ali bi trebalo da radi i sa drugim karticama sa Prism čipsetom.

Obratite pažnju da je drajver namenjen za Windows Mobile 2003. Ne postoje informacije da li radi sa novijim verzijama.

Instalacija

Pre instalacije, uklonite sa PocketPC-a prethodno instaliran drajver za karticu (najbolje je da niste uopšte instalirali neki drajver). Potom, prekopirajte CAB datoteku sa drajverom na PocketPC, recimo u Program Files direktorijum. Sada resetujte PocketPC. Nakon toga instalriajte drajver duplim klikom na CAB datoteku i kada je instalacija završena ponovo resetujte uređaj.

Kada je operativni sistem ponovo podignut, umetnite CF katicu u PocketPC i sačekajte da se pojavi dijalog koji će pitati za naziv kartice. Ukucajte prismnds i time je instalacija završena. Ako LED na kartici svetli konstatno ili treperi to znači da je drajver ispravno instaliran i da je operativni sitem prepoznao karticu.

Ako je instalirana verzija sa programom za konfiguraciju, možete ga naći u Start / Settings / System / Prism Settings.

Predrag Supurović

Vidi: Forum o umrežavanju