wireless.uzice.net - Uzice bez zice

UPUTSTVO: DVE LAN KONEKCIJE KROZ JEDAN UTP KABAL

Dešava se da izmeđudve tačke imate razvučen jedan UTP kabal a potrbne su vam dve LAN konekcije. U takvim slučajevima se obično, na krajkabla stavi switch pa onda poveže sve što treba. Ipak, nekada to nije prihvatljivo rešenje (nmate switch, ili nemate mogućnost priključewa napajanja i slično).

U takvim situacijama moete da pribegnete triku - da krozjedan UTP kabal propustite dve LAN konekcije. Ovo će da radi bez problema na svakom CAT5a kablu.

Povezivanje se realizuje na slučan način, kako je rešeno i napajanje uređaja kroz UTP kabal. Cat5e kabl ima četiri parice ali se za umrežavanje koriste dve. Preostale dve slobodne smo koristili za PoE, ali ih možemo upotrebiti i da kroz isti kabal propustimo još jednu LAN konekciju.

Namena vodova za dve konekcijekroz isti UTP kabal
 
LAN1 + LAN2
LAN1
LAN2
1 narandžasto-bela Podaci TX1 + narandžasto-bela -
2 narandžasta Podaci TX1 - narandžasta -
3 zeleno-bela Podaci RX1 + zeleno-bela -
4 plava Podaci TX2 + - narandžasto-bela
5 plavo-bela Podaci TX2 - - narandžasta
6 zelena Podaci RX1 - zelena -
7 braon-bela Podaci RX2 + - zeleno-bela
8 braon Podaci RX2 - - zelena

Šema povezivanja je data u tabeli. Kao i u standardnom načinu povezivanja, narandžasta i zelena parica se koriste za jednu mrežnu vezu, a slobodne plava i braon parica će biti upotrebljene za drugu. Sam UTP kabal uopšte ne treba prepravljati, dakle, može se koristiti već gotov i provučen kabal. Sve što treba da se uradi, to je da se naprave dva splitera, koji će se staviti na oba kraja kabla i koji će na jednom kraju kabla spojiti dve mreže u kabal, a na drugom kraju ih razdvojiti.

Način pravljenja splitera je veoma sličan kao i u uputstvu za gradnju PoE. Za jedan spliter su potrebna tri ženska UTP konektora i dva kratka komada UTP kabla. Povežite ih po sledećem crtežu:

Šema splitera za dva LAN-a

Dobro je da komadi UTP kabla budu raznobojni tako da možete lako da razlikujete LAN i LAN2 na spliteru, i naravno, uvek istu boju kabla povezujte na isti način.

Spliteri se korisite tako što se na oba kraja UTP kabla postavi po jedan, i to tako da se UTP kabal spoji na LAN1+LAN2 priključak na spliteru. Na slobodne krajeve LAN1 i LAN2 možete spojiti druge UTP kablove i dalje razvoditi obe mrežne konekcije nezavisno. Za sva povezivanja možete korsititi standardne UTP kablove. Takođe, možete koristiti ukrštene i neukrštene UTP kablove po potrebi. Kroz spliter ne možete propuštati PoE napajanje.

Šema splitera za dva LAN-a

Idealno je da spliter napravite sa tri ženska konektora, jer je to najuniverzalnije rešewe. Međutim, ne morate tako raditi. Obično LAN1+LAN2 konektor treba da bude ženski jer najčešće već provučeni kabal na sebi ima muške konektore, ali zato LAN1 i LAN2 mogu da budu i muški konektori ako vam tako odgovara da ih odmah spojite na mrežne uređaje, da ne biste pravili adaptere.

Predrag Supurović