wireless.uzice.net - Uzice bez zice

UPUTSTVO: NAPAJANJE UREĐAJA NA KROVU

Jedino ispravno je:

a) da privremeno odvučeš 220V gore i vidiš kako uređaj radi kada je po propisu priključen direktno na transformator i na osnovu toga zaključis da uređaj Ispravno radi.

b) pustiš napajanje kroz POE i izmeriš koliki je napon na uređaju kada je on priključen i radi. Ako je taj napon ispod nazivnog za taj uređaj, onda je to moguć razlog nestabilnog rada i potrebno je obezbediti viši napon. Pogledaj uputstvo kako da napraviš ovakav PoE.

c) ako nećeš da računas, onda možeš prosto da staviš drugi ispravljač koji ima za onoliko viši napon, koliko je niži napon na uređaju, ali da može da obezbedi istu struju i ponoviš merenje iz b). Vodi računa da, ako je kabal dug, može da se desi da moraš u kabal da pustiš prilično viši napon sa ispravljača, a to opet, može da dovede da u momentu kada se uređaj uključuje, dok ne optereti ispravljac na njemu bude napon koji je znatno visi od predvidjenog te da uredjaj crkne.

d) izmeriš napon na uređaju i struju koju vuče pa izračunas pad napona u kablu (razliku napona na ispravljaču i napona na uređaju dok je uređaj priključen i radi). Na osnovu tog pada napona i struje koju uređaj vuče izračunaš otpor kabla. Taj otpor koristiš da izračunaš koliki napon treba da daje ispravljač, da bi na uređaju dobio koliko je potrebno. Ovako će uglavnom da ti radi stvar, ali nije baš preporučljivo rešenje, no pošto je jeftino, uglavnom se tako radi. Obrati pažnju na napomenu iz c)

e) staviš ispravljač od jedno 18V, potrebne struje, a gore staviš stabilizator (7812). Tako si siguran da će uređaj dobiti tačno 12V, bez obzira šta se dešava u kablu

f) napraviš pravi POE koji se sastoji od ispravljača od 48V, oko 0.4 A koji puštas u kabal, a gore staviš DC/DC konvertor koji tih 48V pretvara u 12 i daje ti potrebnu struju od 2A. Ovo je najkvalitetnije rešenje jer se kroz kabal propušta četiri puta manja struja što znači da su gubici znatno manji, a to samo po sebi znači i manje probleme sa naponom uopšte, a uz to gore dobijas i stabilan potreban napon i struju.

g) kupiš POE koji ima karakteristike koje su potrebne za tvoj uređaj

e) odvedeš 220V gore, što podrazumeva propisani kabal, instalaciju kroz instalaciono crevo za spoljnu montažu, uvodnike i propisnu montažu