wireless.uzice.net - Uzice bez zice

SERVISI U MREŽI

Upotrebljivost gradske mreže je pre svega zasnovana na lokalnim servisima dostupnim svim članovima u svakom momentu i velikom brzinom. Servisi su usluge koje se postavljaju u skladu sa planovima razvoja mreže i u prema interesovanju korisnika. O tome koji će se servisi postaviti u mreži odlučuju njeni administratori. Korisnicima nije dozvoljeno da bez dogovora sa administratorima postavljaju servere na svojim računarima pre svega zbog kontrolisanog opterećenja mreže.

Sada su u mreži dostupni sledeći servisi:

DC++ - Direct Connect (dc.wifi.uzice.net, dc.uzice.net, port 411)

DC++ server služi za deljenje datoteka između korisnika u lokalnoj mreži, slično kao što to rade Kazaa i drugi servisi, samo što je ograničen na lokalne korisnike.

Korisnici se na server povezuju DC++ klijentima preko kojih mogu pretraživati datoteke kod drugih korisnika i stavljati svoje datoteke na raspolaganje za preuzimanje. Pročitajte Uputstvo za preuzimaje, instaalciju, podešavanje i korišćenje DC programa.

Pristup je omogućen svim korisnicima. Ako serveru pristupate sa naše wireless mreže, koristite adresu dc.wifi.uzice.net a za pristup sa Interneta koristite adresu dc.uzice.net. Ako se povežete sa Interneta moći ćete samo da chat-ujete i da se družite sa nama. Razmena datoteka je moguća samo u okviru naše mreže.

CounterStrike - game server (cs.wifi.uzice.net)

Ovo je prvi server za igranje u mreži koji smo postavili a svakako ne i poslednji. Server je za CounterStrike verzija 1.5. Povezujete se preko TCP/IP na adresu cs.wifi.uzice.net.

Ukoliko nemate CounterStrike možete preko DC++ sa računara Malik preuzeti arhivu koju samo raspakujete u direktorijum c:\cs15\ i pokrenete datoteku CounterStrike.lnk. U početnommeniju odesite svoj nik i parametre za grafiku, zvuk i kontrole pa otvorite opciju Console i u njoj ukucajte connect cs.wifi.uzice.net. Sačekajte da se igra učita i to je to.

Za sada, iskustva su da igra radi dobro, nema problema sa seckanjem, mada, imali smo samo dva igrača preko bežičnog linka tako da još nismo probali sa ozbiljnijim opterećenjem.

Pristup je omogućen svim korisnicima. Pridružite nam se, zabavno je.

FTP - File Transfer Protocol (ftp.wifi.uzice.net, port 21)

Posebna preporuka
Free Download Manager
Free Download Manager

Ovim besplatnim programom možete preuzimati datoteke sa ftp i http servera i preuzimati celokupan sadržaj sajtova, jendostavno i uz veliki broj komfornih opcija.

Preuzmite sa našeg sajta posebnu verziju za članove mreže.

FTP server služi za preuzimanje datoteka. Postavljen je zaseban disk na koji se stavljaju datoteke. Ovde ćete naći veliki broj alata i programa, igre, muziku, filmove i drugo.

Za pristup je potreban FTP klijent program, a u nedostatku takvog možete koristiti i Internet Eksplorer tako što ćete kao adresu uneti: ftp://ftp.wifi.uzice.net/. Na serveru ćete u direktorijumu /programi/internet/ naći datoteku coreftplite1.3.exe. To je dobar besplatan FTP klijent Core FTP. Instalirajte ga i u njemu podesite konekciju kao anonymous korisnik.

Pristup je omogućen anonimnim korisnicima kao i registrovnim korisnicima. Zbog problema sa ruterom, iz Crne Dame se ovom servisu pristupa na adresi 10.10.40.1

IRC - Internet Relay Chat (irc.uzice.net, port 6667)

Jedan od najtraženijih servisa na Internetu je chat. Za potrebe komunikacije koristimo IRC server Krstarice. Otvoren je kanal #uzicani na kome ćete naći korisnike sa naše lokalne mreže ali i sa celog Interneta. Ovaj servis nije lokalni za našu mrežu već je dostupan i na Internetu.

Za chat vam je potreban klijent. Ukoliko nemate takav program možete koristiti chat sa sajta http://chat.uzice.net/. Ipak, preporučujemo korišćenje chat klijentskih programa jer su mnogo komforniji. Na lokalnom FTP serveru u direktorijumu /programi/internet/irc/ naći ćete program Pirch koji je jedan od boljih klijenata.

Pristup je omogućen svim korisnicima.

ShoutCast - Internet radio server (radio.wifi.uzice.net:8000)

Internet radio server omogućava slušanje audio programa u lokalnoj mreži. Zabaviće vas ako su vam dosadili MP3 koje imate kod sebe. Emituje muziku na 128kbps, tako da je kvalitet kao i kada slušate MP3.

Za sada se muzika emituje po slučajnom izboru iz liste, ali kasnije možemo napraviti da neko od DJ-eva na mreži emituje svoju muziku ili čak da korisnici sami biraju šta će slušati. Postoji i mogućnost da se kroz mrežu sluša neka od postojećih radio stanica ako ne i sve.

Korisnici se na server povezuju odgovarajućim klijentima. Najpoznatiji od njih je, svakako, WinAmp. U WinAmp-u otvorite opciju File, Open URL i ukucajte adresu servera: radio.uzice.net:8000. Ubrzo ćete čuti muziku.

Na adresi http://radio.wifi.uzice.net:81/ korsinici mogu da pogledaju listu pesama koje idu na radiju ili čak da podese listu po svom izboru.

Pristup je omogućen svim korisnicima.

TeamSpeak (teamspeak.wifi.uzice.net, port 8767)

TeamSpeak server omogućava razgovor korisnika u lokalnoj mreži. Radi vrlo slično IRC chat-u s tom razlikom što se umesto kucanja na tastaturi koriste mikrofoni i slušalice.

Za korišćenje ovog servisa potreban vam je TeamSpeak klijent. Možete ga preuzeti sa FTP server iz direktorijuma /programi/internet/TeamSpeak2/. Instalirajte klijenta i podesite ga na konekciju na server kao anonimni korisnik.

Pristup je omogućen svim korisnicima.


U planu je uključivanje i drugih servisa u mreži. Ovde ćemo ostaviti obaveštenja o tome. Ukoliko želite da na mreži imate neki novi server kontaktirajte administratore mreže.